HÍRLEVÉL 2015/2.

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?

Immár kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek, a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében. Ez nemcsak azt szabályozza, hol, milyen végzettségű tűzvédelmi szakembert kell foglalkoztatni (akár szolgáltató által), hanem azt is, hány órában kell ezt megtenni. Akár fél millió forintra is megbírságolhatják azt a gazdálkodó szervezetet, amelyik a rendelet hatálybalépésekor nem gondoskodik (alkalmazottként vagy szolgáltatásként) meghatározott szakképesítésű személy foglalkoztatásáról. Tovább a cikkhez.

Felügyelő helyett kormánytisztviselő ellenőriz ˗ változott a Munkavédelmi törvény
A területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VIII. törvény 21 törvényt módosított, köztük a Munkavédelmi törvényt is. A törvény 2015. április 1-jétől jelentős változásokat hozott a területi államigazgatási szervezetrendszer vonatkozásában.
A munkavédelmet érintően a változás lényege, hogy ettől az időponttól „felügyelő” helyett ellenőrzést kormánytisztviselő végez. A korábbi felügyelői jogosultságok a munkavédelmi hatóság jogosultságai lettek. Tovább a cikkhez.

Munkahelyenként átlagosan öt szabálytalanság volt

Csökkenő hatósági szigor, több munkavédelmi szabálysértés feltárása, de kevesebb bírság jellemezte az ellenőrzéseket mostanában. Megnézem>>>

Gyilkosság az elsötétített trafikban – felül kell vizsgálni a szabályokat
A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete szerint újra kell gondolni a dohányboltok elsötétítését, mert a rugalmatlan szabály rendkívül magas biztonsági kockázatokat rejt – a trafikosok érdekvédelmi egyesülete ezt azután közölte az MTI-vel, hogy szerdán Kaposvár egyik belvárosi dohányboltjában megölték az eladót. Tovább a cikkhez.

 

Kategória: Hírlevél | A közvetlen link.