Hírlevél 2014/17.

A NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának tájékoztatása a 2015. évi Országos Hatósági Ellenőrzési Tervről és az Ellenőrzési Irányelvekről

Megjelent a NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2015. évre szóló hatósági ellenőrzési terve és az ellenőrzés irányelvei. 
A “Hatósági ellenőrzési terv” innen, az “Ellenőrzési irányelvei” pedig innen tölthetők le.

Az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának jelentése a munkavédelmi hatóság 2014. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól
+ munkavédelmi példatár

A 2014. január 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 13.586 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a felügyelők ellenőrizték az egészséget
nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzött munkáltatók 83,9%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az
arány kicsit magasabb a 2013-as év azonos időszakában tapasztalt 82,4%-ához képest. A Jelentés innen tölthető le, a Munkavédelmi példatár pedig innen.

Az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának jelentése a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatairól (2014. III. negyedév)

2014. januártól szeptemberig terjedő időszakban a munkaügyi hatóság 14.639 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 69 %-nál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak (81.793 fő) 70 %-át érintették. A munkáltatókat és a foglalkoztatottakat érintő jogsértési arány is növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A jelentés innen tölthető le.

A foglalkoztatók többsége nem tartja be a szabályokat
Többen sértették meg a munkaügyi és munkavédelmi szabályokat, mint tavaly, derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján közzétett jelentésből, amelyet az év elmúlt kilenc hónapjában végzett ellenőrzések alapján készítettek. Tovább a cikkhez.

Mikor végezzük a munkavédelmi oktatást?
Időről-időre hallani lehet egyes munkáltatóktól a munkavédelemről szóló törvény olyan értelmezését, hogy a munkavállaló a munkavédelmi oktatás elvégzését megelőzően is dolgozhat, amennyiben azt felügyelet mellett teszi. Vajon mit mond erről a munkavédelemről szóló törvény? Tovább a cikkhez.

Bírósági ítélet
A munkahelyi balesetek vizsgálatára leginkább alkalmazható kifejezés az elemzés, hiszen az észlelt adatokból a múltra vonatkozó történéseket dolgozzuk ki. Az elemzést követő dokumentálásról, azaz a munkabaleseti jegyzőkönyvben leírtak, megfogalmazottak súlyáról kevés szó esik. Tovább a cikkhez.

 

 

Kategória: Hírlevél | A közvetlen link.