Hírlevél 2014/15.

Az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának tájékoztatója az építőgép-kezelői jogosítványok érvényességéről

Az Országos Emelőgépes Egyesület az építőgép-kezelői jogosítványok érvényességére vonatkozó szabályozással kapcsolatban állásfoglalás kéréssel fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. Az állásfoglalás szerint a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet hatálya csak a következőre terjed ki:
„a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő- és rakodógépre (járműre), továbbá járműre szerelt gépi berendezésre, amelyet anyagmozgatásra, rakodásra, emelésre … használnak (a továbbiakban együtt: emelő- és rakodógép)”
Így ha az emelőgéppel nem közúti áruszállítást végző járművet rakodnak meg, hanem pl. állványt, akkor arra már nem terjed ki a KHEM hatálya. 
Ezt úgy kell érteni/értelmezni, hogy a KHEM rendelet hatálya alá nem tartozó emeléseknél, rakodásoknál továbbra is érvényesek a 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott „mustársárga” építőgép-kezelői jogosítványok, az azokba bejegyzett gépekre. A kérdés és az állásfoglalás innen tölthető le.

Életveszélyes munkakörülmények az építőiparban
Az idén május 12. és június 30. között ellenőrzött építőipari munkáltatók 91 százaléka nem tett eleget a jogszabályban előírt valamennyi munkavédelmi kötelezettségének – állapította meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vizsgálata. Tovább a cikkhez.

Munkamániás vagy jól teljesítő? – most kiderül

Bár kívülről egyformának látszik a jól teljesítő és a munkamániás dolgozó, alapvetően különböznek egymástól. Előbbi egészséges és fenntartható módon dolgozik, boldog és motivált. Utóbbi boldogtalan, fenntarthatatlanul, egészségtelen módon tevékenykedik, “két végén égeti” a gyertyát, gyorsan kiég.  Érdekel>>>

Andor László: a jobb munkahelyi körülmény megtérülő beruházás

A jobb munkahelyi körülmény, megfelelő munkabiztonság kialakítása megtérülő beruházás – hangsúlyozta Andor László, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa kedden a Napi.hu hírportál a munkahelyi stressz csökkentésről “Munkavédelem másként” címmel tartott konferenciáján, Budapesten.  Érdekel>>>

Meghalt egy Ausztriában dolgozó magyar vendégmunkás
A férfi feketén dolgozott a szomszédos országban. Baleset érte, de a főnöke nem hívott hozzá mentőt. Tovább a cikkhez.

Kategória: Hírlevél | A közvetlen link.