4/HÍRLEVÉL

A Covid-19 megelőzésének és kezelésének kézikönyve

Tudom, hogy mindenhonnan záporoznak ránk a koronavírussal kapcsolatos információk, kicsit már a könyökünkön jön ki, de mivel a mi hivatásunk, szakmánk az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtéséről szól, nem tudunk elmenni egy olyan kézikönyv mellett, ami kiváló részletességgel ír erről a – még alig ismert – vírusról. 
Ma, a (tényleg világméretű) járvány terjedésekor a tapasztalatok és tanulságok a legértékesebb információforrások, egyúttal a legfontosabb fegyver a frontvonalban – pl. az egészségügyben – dolgozók számára.
Most a leghatásosabb segítség a tapasztalatok megosztása és az együttműködés.
Ezért készült ez a mindenki számlára hozzáférhető, ingyenes (69 oldalas) kézikönyv, amit innen lehet letölteni.
Vigyázzunk magunkra, egymásra, szeretteinkre, kollégáinkra!

Összefoglaló az arc/szájmaszkokról – gyártók és forgalmazók számára

A koronavírus terjedésének megállítása érdekében egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mi a különbség az egyéni védőeszköz és az orvostechnikai eszköz között.
A linken azzal kapcsolatban is kap tájékoztatást, hogy sebészi maszkok (orvostechnikai eszköz) gyártására és forgalmazására milyen szabályok vonatkoznak.
Az ITM Munkavédelmi Főosztályának részletes összefoglalóját itt találja.

Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan
Tegnap délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni. Ennek most elsősorban a Munka törvénykönyvére vonatkozó intézkedéseivel foglalkozunk a KPMG összefoglalójának segítségével. Tovább a cikkhez.

Tíz tény a koronavírusról, amit feltétlenül tudni kell
Néhány hónapja a létezéséről sem tudtunk, mára több százezer embert fertőzött meg az új koronavírus. Az egyik legfontosabb kérdés jelen pillanatban, hogy miként terjed, hogyan kaphatjuk el, és nem utolsó sorban, milyen módon kerülhetjük el a megfertőződést? Összeszedtük azokat a fontos tudnivalókat, amiket a kutatók mostanáig kiderítettek a SARS-CoV-2-ről. Tovább a cikkhez.

Gyűjthet-e a munkáltató egészségügyi adatot? – Adatvédelmi szabályok a koronavírusra tekintettel
A világon és most már hazánkban is rendkívüli gyorsasággal terjedő koronavírus miatt kialakult járványügyi válsághelyzet kapcsán számos kérdés merül fel a munkáltatók, a munkavállalók és az egyének részéről egyaránt, hogy milyen intézkedések hozhatók, illetve mely intézkedéseket kell tűrniük a helyzet kezelése és a vírus terjedésének csökkentése érdekében úgy, hogy közben a hatályos adatvédelmi szabályokat se sértsék meg, illetve személyes adataik védelméhez való joguk ne sérüljön. Tovább a cikkhez.

Kategória: Hírlevél | A közvetlen link.